TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Horvátlövő főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Testületi ülés jegyzőkönyvei
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Látnivalók


  1     2  


A Hősi emlékmű jelképeinek ismertetése

A művészeti beruházás célja
A horvátok, németek és magyarok együtt élték meg nemzetünk elmúlt évszázados történetének legnagyobb tragédiáit, így az első világháborút, a vesztett háborút követő trianoni békeszerződés terhét, a szülőhazától való elcsatolást, a második világháború követelte áldozatokat, majd az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.
Az első világháborúban 13 katonánk esett el a frontokon, a második világháborúban 7 személy halt hősi halált. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején 2 mártír áldozta életét.
Horvátlövőt a békeszerződés alapján 1921-ben Ausztriához csatolták, a lakosság hazafias helytállása és küzdelme eredményezte, hogy 1923. január 10-én az osztrák fennhatóságból visszatérhetett Magyarországhoz.

A település önkormányzata a kései utódok hazafias kötelességének tekintette, hogy elődeink hazájukért hozott áldozatának maradandó művészeti értékeket hordozó köztéri emlékhely létesítésével állítson emléket. Célja volt, hogy a műalkotás a hőseink és a mártírjaink példáját példaképül állítsa a jelen és a jövő nemzedéke elé. Az emlékhely megépítésével kegyeleti kötelességünket is le kívántuk róni, mivel az idegen földben, ma még "temetetlenül" nyugvó hősi halottaknak a községben még emléktábla sem adatott meg.

Az emlékmű állításának szándéka mindig töretlen volt, azonban a község nyugati határövezeti fekvésével együtt járó megkülönböztetett politikai bánásmód - a településünk szanálásra is volt ítélve - miatt a rendszerváltásig várni kellett a szándék megvalósításával. A kivitelezés megkezdéséhez szükséges finanszírozási hátteret az önkormányzat a 2001. évi költségvetésében tudta megteremteni. Az emlékhely létesítését a falu teljes közössége és a Római Katolikus Egyházközség is támogatta.

Az emlékhely terve egy 1992-ben elkezdett tervező munka eredményeként született meg, ezért a megvalósításra az előkészítésben végig részt vevő Tornay Endre András Kőszeg, Zrínyi Miklós utca 8. szám alatt élő szobrászművésznek adtunk közvetlen megbízást.

Az emlékhely a település központjában, az 1796-1798. között épült és 1836-ban átépített - hajdan temetővel körülvett - műemlék római katolikus templom szomszédságában lett létrehozva. Az emlékhely szervesen kapcsolódik a környezethez, harmonizál annak épített értékeivel. A tervezett képzőművészeti alkotás kihasználja a helyszín tér jellegét és a településszerkezet adottságainak köszönhetően uralkodó tágas zöldfelületet, amelyben szinte egyedüli domináns épület a templom.

Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1     2  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás

 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail