TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Horvátlövő főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Testületi ülés jegyzőkönyvei
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Látnivalók


  1     2  


A Hősi emlékmű jelképeinek ismertetése

A művészeti beruházás célja
A horvátok, németek és magyarok együtt élték meg nemzetünk elmúlt évszázados történetének legnagyobb tragédiáit, így az első világháborút, a vesztett háborút követő trianoni békeszerződés terhét, a szülőhazától való elcsatolást, a második világháború követelte áldozatokat, majd az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.
Az első világháborúban 13 katonánk esett el a frontokon, a második világháborúban 7 személy halt hősi halált. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején 2 mártír áldozta életét.
Horvátlövőt a békeszerződés alapján 1921-ben Ausztriához csatolták, a lakosság hazafias helytállása és küzdelme eredményezte, hogy 1923. január 10-én az osztrák fennhatóságból visszatérhetett Magyarországhoz.

A település önkormányzata a kései utódok hazafias kötelességének tekintette, hogy elődeink hazájukért hozott áldozatának maradandó művészeti értékeket hordozó köztéri emlékhely létesítésével állítson emléket. Célja volt, hogy a műalkotás a hőseink és a mártírjaink példáját példaképül állítsa a jelen és a jövő nemzedéke elé. Az emlékhely megépítésével kegyeleti kötelességünket is le kívántuk róni, mivel az idegen földben, ma még "temetetlenül" nyugvó hősi halottaknak a községben még emléktábla sem adatott meg.

Az emlékmű állításának szándéka mindig töretlen volt, azonban a község nyugati határövezeti fekvésével együtt járó megkülönböztetett politikai bánásmód - a településünk szanálásra is volt ítélve - miatt a rendszerváltásig várni kellett a szándék megvalósításával. A kivitelezés megkezdéséhez szükséges finanszírozási hátteret az önkormányzat a 2001. évi költségvetésében tudta megteremteni. Az emlékhely létesítését a falu teljes közössége és a Római Katolikus Egyházközség is támogatta.

Az emlékhely terve egy 1992-ben elkezdett tervező munka eredményeként született meg, ezért a megvalósításra az előkészítésben végig részt vevő Tornay Endre András Kőszeg, Zrínyi Miklós utca 8. szám alatt élő szobrászművésznek adtunk közvetlen megbízást.

Az emlékhely a település központjában, az 1796-1798. között épült és 1836-ban átépített - hajdan temetővel körülvett - műemlék római katolikus templom szomszédságában lett létrehozva. Az emlékhely szervesen kapcsolódik a környezethez, harmonizál annak épített értékeivel. A tervezett képzőművészeti alkotás kihasználja a helyszín tér jellegét és a településszerkezet adottságainak köszönhetően uralkodó tágas zöldfelületet, amelyben szinte egyedüli domináns épület a templom.

Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1     2  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


KERESŐ   

GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás

 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail