TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Horvátlövő főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Testületi ülés jegyzőkönyvei
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Látnivalók


  1    2  


A Hősi emlékmű jelképeinek ismertetése

Az emlékhely ismertetése
A környezeti értékeket megőrizve emlékhelyként nyitott kápolna építése lett tervezve, amely méreteiben és tömegében arányosan illeszkedik a templomhoz, kitölti a helyszínül szolgáló teret és esztétikailag kapcsolódik a tágabb környezethez is.
A kápolna természetes építőanyagok - kő, fa, kerámia - felhasználásával lett megalkotva. Alakja és megjelenése a templomból kiemelkedő, az égbe törő tornyot stilizálja, évezredes vallási és vallásos érzülettől elválaszthatatlan kegyeleti értékeket jelképez. Művészi értékei mellett funkcionális szerepe is van, a hősi emlékművet védi az időjárási viszontagságoktól.
A kápolna nyitott jellege nem zárja a teret, belesimul a környezetbe, másrészt minden oldalról láthatóvá teszi az emlékhely mértani középpontjában álló képzőművészeti alkotást. Ennek talapzatául 40 x 40 cm széles és 120 cm magas carrarai mészkőből készült posztamens szolgál.
A posztamens egy-egy oldala örökíti meg az első és a második világháború hősi halottainak, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak nevét, valamint a trianoni elcsatolás és a hazához való töretlen hűség emlékét.


A posztamensen egy a hossztengelyében négy részre osztott és ezzel egymástól elválasztott faoszlop áll, amelynek osztó vonalait az oszlop középvonaláig áttört kettős kereszt határolja.
Az oszlop belső megvilágítást kapott. Az így képződő fény és árnyék összeköti az életet és halált, a kereszt örökmécses által képzett – sötétben látható - negatív képe hangsúlyozott kegyeleti jelleget ad a műalkotásnak. A mécses az elhunytakért ég. Tüze a szeretet lángját jelképezi. Fénye a hősök tiszteletét és a lélek tisztaságát hirdeti.

Az áttört kereszt a megkülönböztetett katolikus vallásosságáról ismert nemzetiségi közösségünkben a kereszténység két évezredes töretlen hitét is jelképezi.

Az oszlop négy szeletét az oszlop átmérőjénél nagyobb, szabálytalan alakú, lapos felsőcsatári zöldpala kőtömb fogja egységbe, amely egyúttal a tömegét is ellensúlyozza.
A kőtömb jelentéstartalma is összetett. A víz hullámzása által keletkezett rétegvonalai az időt fejezik ki, gondolatban visszavezetnek bennünket a múltba. Tömegében dombot, hegyet jelenít meg. Rávetve egy pillantást nem gondolhatunk másra, mint az elhunyt hősök, mártírok hozzátartozóinak gyászára. Mert súlya van a fájdalomnak, és mert az ő gyászuk nagyobb, mint a "nyomtatókő" súlya.

Az így létrehozott kegyeleti helyen lehetőség lesz az idegen földben, jeltelen sírokban nyugvó áldozatok emlékének ápolására, virág vagy koszorú elhelyezésére, gyertya gyújtására, emlékezésre, főhajtásra. A kegyeleti hely tükör, amelyben megjelenik a múlt, látható a jelen, és amely a jövő tiszteletére késztet bennünket.

Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1    2  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás

 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail